map              

pondělí 1. října 2012

Esej ?


hrozně nemám ráda školní psaní... nesnáším když mám psát na zadané téma, protože většinou nevím co na to napsat. ale tohle mi náhodou padlo do noty, protože jedna ze 3!!!! esejí které mám za tento týden napsat se týká právě mého oblíbeného stylu... tak jsem se rozhodla se o kousek podělit :D 


Mám ráda kulturu 50. let v Americe, hot rod aut a pin-up girls. S tím souvisí i moje obliba tohoto stylu v nábytkovém designu a dekoraci. V anglicky mluvících zemích se tento styl nazývá Mid-Century modern. Tento termín poprvé použila Cara Greenberg ve své knize Mid-Century Modern: Furniture of the 1950s z roku 1983.
Styl o kterém mluvíme se vyvíjel zhruba od roku 1930 do roku 1965 a týká se architektury, urbanismu, interiéru i produktového a grafického designu. Éra modernismu se vyznačuje funkční krásou – harmonickým spojení přírodního a uměle stvořeného. 
Za průkopníka tohoto stylu v Americe bývá považován Frank Lloyd Wright se svou filozofií organické architektury -  navrhování tak, aby objekty byly v harmonii s lidmi a prostředím. Byla to v podstatě jakási reakce na hnutí Bauhaus reprezentované např. díly W.Gropia, Le Corbusiera nebo Miese Van Der Rohe. V této době měli značný vliv skandinávští a brazilští architekti, kteří kladli důraz na čistou jednoduchost a spojení s přírodou. Wrightovy návrhy, stejně jako jiných dalších zahrnovaly většinou obytné budovy. Cílem bylo přinést modernismus do Amerických poválečných předměstíček. Tento styl zdůrazňoval tvorbu budov s velkými okny a otevřeným interiérem, s úmyslem otevření prostoru a propojení s venkovním prostředím. Funkce i forma byly stejně důležité, s ohledem na potřeby běžné americké rodiny. Příklady obytné architektury jsou často nazývány California modern style.
V období 30-60. let byl design značně ovlivňován jednoduchostí a přírodními tvary převzatými ze Skandinávie. Velký rozkvět zaznamenává dánský design, který se zabývá jak funkcí a přizpůsobením člověku, tak formou a řemeslným zpracováním. Hlavními znaky retro stylu 50. let se staly oblé tvary, nápadné barvy a štíhlé elegantní nožky nábytku. Typické jsou ledvinovité tvary stolů, lampy tvaru kornoutů a miskovité židle. Toto období je ovlivněno světovou výstavou EXPO v Bruselu, která přinesla svěží vítr do nábytkové tvorby. Nábytek se stal odlehčeným a vzdušným, často na jedné centrální noze nebo na tenkých kovových nožkách. 60. léta se nesla ve znamení osvobození od konvencí a stala se fenoménem, zažitým slovním pojmem, který evokuje pocit opojné dynamiky a obraz světa v proměnách tradičních forem. Ovšem mnohé stylové trendy a formy předmětů, které tvořily pozdější dobový kolorit spojovaný s 60. léty, mají své počátky už v polovině let padesátých. Nyní klasický sedací nábytek nahrazují polštáře pohozené na huňatém koberci či netradiční plastové a nafukovací solitéry. Šedesátá léta zdobily výrazné pastelové barvy i vzory, proužky nebo květinové motivy, geometrické vzory, psychedelické obrazce i asymetričnost. 
Styl 50. let nemusí být pro každého to pravé. Může se zdát kýčovitý, což také možná ve svém původním podání je. Ale pro milovníka hot rodů a rock'n'rollu jako jsem já má tento styl své nezaměnitelné kouzlo. A myslím že když se vkusně zkombinuje s moderním minimalistickým nábytkem, může vyniknout a dát interiéru osobité kouzlo. 





Žádné komentáře:

Okomentovat